noni baner
noni owoc baner
Strona główna
Spis chorób
Zamówienie

Wybór Soku NONI

International Noni Communication Council logo

Poniższy   tekst  jest  tłumaczeniem  podstrony  z   internetowej  witryny  organizacji   INCC -   International   Noni Communication   Council,  której   filarem  jest  dr Ralph  Heiniecke.  INCC  jest  niezależną  organizacją naukową wytyczającą standardy dotyczące badań, uprawy,  zbiorów, przetwarzania oraz rynku sprzedaży noni w świecie. 

 

Zanim kupisz Sok NONI

 

Co jest ważne przy wyborze produktu noni?

Produkty noni stają się obiektem coraz  większego zainteresowania. W ciągu ostatnich sześciu lat rynek dodatków żywieniowych  został  wzbogacony ogromna ilością różnorodnych produktów z noni. Firmy oferują obecnie niemal wszystko,  od  soku  z  noni, przez noni w tabletkach, herbatę noni a nawet noni mydło.

 Ponieważ jednak produkty noni  bardzo różnią  się  między sobą, dlatego  ważne jest  aby  przed  zainwestowaniem  pieniędzy w którykolwiek z  nich,  poznać metody przerobu owocu noni oraz to co z tego wynika.  Poniżej podajemy kilka wskazówek które warto rozważyć przed pierwszym zakupem noni.

 

1/ Zbiór owoców noni

Owoce  noni,  aby  zachować  zawarte w  nich  wartościowe  substancje,   muszą  być  zbierane  z  pola  w  bardzo określony sposób. Jakakolwiek niejasność czy manipulacja na tym pierwszym etapie, mogą mieć decydujący wpływ na przyszłą terapeutyczną skuteczność owocu. 

W jednym z artykułów opublikowanych w magazynie  Alternatywne Życie (USA),  dr Harvey Kaltsas  podkreśla  że noni ma najkorzystniejszą wartość terapeutyczną, gdy zbierany jest jako owoc dojrzały, ponieważ wzajemna proporcja wielocukrów, kwasów tłuszczowych i białek odpowiedzialnych za właściwe działanie noni jest wówczas najlepsza. 

Kilka  firm  prowadzi  kompleksową  kontrolę  zbioru owoców noni, wiele z firm ma kontrolę ograniczoną, a inne z kolei nie mają żadnej polegając wyłącznie na opinii maklerów od których owoc kupują. Jeśli  zakupiony  produkt  noni  nie spełnia swojego zadania, warto rozważyć zakup produktu innej  firmy,  która  ma  większą  kontrolę  nad  procesem  produkcji.

Jeśli nie mamy pewności co do pochodzenia, sposobu zbioru i przetwarzania owoców noni, nie powinniśmy wahać się stawiania pytań zanim produkt zakupimy

 

2/ Przetwarzanie

Jest  wiele  różnych  sposobów  przerobu  owocu  noni  zanim  trafi  on  do  sprzedaży.  Najpopularniejsze  metody przedstawiamy   poniżej.   Jeśli  nie  uzyskujemy  oczekiwanych  rezultatów   stosując  produkt  noni  jednej  marki, powinniśmy spróbować produktu innej firmy, która stosuje odmienny sposób przerobu owocu. Każda metoda ma swoje plusy i minusy.

 

a /  metoda ,,tylko sok,,

Owoc  noni  zbiera  się  gdy  jest  już bardzo dojrzały,  wręcz  przejrzały,  będący  prawie na granicy gnicia.  W tym stadium owoc puszcza sok. Owoce układa się na wielkich sitach i sok wyciska się do wielkich kadzi. Następnie sok jest  oczyszczony  i  butelkowany  bez  dodatków  zapachowych,  smakowych bądź zagęszczających. Taki produkt określa  się  mianem ,,100% sok noni".  

Niekiedy firmy przed butelkowaniem dodają wodę do soku. Przepisy FDA nie  precyzują  zasady  podawania   procentowej  zawartości soku noni więc firmy mogą legalnie dodawać wodę do soku,  a  na  etykiecie  widnieje  nadal  napis  ,,100% sok z noni". Produkt ten dla bezpieczeństwa powinien przejść przez proces pasteryzacji.


- plusy - jest to czysta formuła soku noni


- minusy - stuprocentowy  sok  noni  trudno  jest wypić ze względu na silnie nieprzyjemny zapach i smak. Naturalny sok  noni może być mieszany z wodą a na etykiecie może nadal posiadać napis 100% sok z noni.

Przygotowywanie soku  tą  metodą  niesie ze sobą ryzyko użycia zgniłych owoców, co automatycznie wyklucza możliwość pozyskania korzystnych dla celów terapeutycznych składników noni.

 

b /  przecier z tartych owoców noni

W  tym  procesie  do  produkcji  soku  używa  się  całego owocu noni, który zbierany jest podobnie jak w metodzie pierwszej  w  okresie  pełnej dojrzałości. Owoce przeciera się usuwając z nich pestki.

Ponieważ uzyskana pulpa jest bardzo  gęsta,  więc  na tym etapie dodaje się naturalny sok owocowy nadający jej walory zapachowe i smakowe a także powodujący zwiększenie się płynności gęstej pulpy. Produkt ten dla bezpieczeństwa przechodzi proces pasteryzacji.


- plusy - badania  naukowe  wykazują,  iż  ta  metoda pozwala uzyskać produkt zawierający sok noni, a także kilka bardzo wartościowych składników znajdujących się w części miąższowej owocu. Sok noni z dodatkiem naturalnego soku  owocowego  bardziej  smakuje  oraz  ma wyższą wartość odżywczą i terapeutyczną.


- minusy - zbyt duży dodatek naturalnego soku owocowego może osłabiać uzyskany produkt. Szukaj zawsze soku który ma minimum 70% zawartości czystego soku z noni.

 

c /  tabletki i kapsułki

Owoc  noni  zbierany  jest  gdy osiągnie dojrzałość. Następnie przechodzi proces dehydratyzacji bądź jest suszony.  W  ten  sposób owoc zostaje  pozbawiony  większości  płynów. 

Kolejny  proces to tzw. ,,irradiacja,, powodująca oczyszczenie  i  usunięcie  niepożądanych  bakterii.  Tak przygotowany produkt jest gotowy do formowania z niego tabletek bądź umieszczania go w kapsułkach.


- plusy - tabletki i kapsułki są wygodne w użyciu. Smak owocu zmieniony jest dodatkami smakowymi.


- minusy - z powodu braku badań odwodnionego bądź wysuszonego owocu noni, jego skutecznosć jest w wielkiej mierze  nieznana.  Ilekroć  owoc  noni  zostaje  odwodniony,  pewna  część  jego  składników zostaje bezpowrotnie utracona.

 

d /  metoda soku z proszku

Podobnie  jak  w  metodzie poprzedniej,  owoc  jest  zbierany,  odwadniany (suszenie bądź liofilizacja, przyp. tłum), a następnie poddawany  irradiacji. Tak oczyszczony  i  rozdrobniony  owoc dodaje  się  do roztworu zawierającego substancje smakowe, zapachowe ,  konserwujące  i zagęszczające.

Bardzo łatwo jest rozpoznać sok produkowany tą metodą. Wystarczy  wlać  sok  do  jasnego  naczynia  (np filiżanki)  i pozostawić  go  na  kilka  godzin. 

Jeżeli  po ostrożnym   przelaniu  go do  innego  naczynia  na  dnie  filiżanki  pozostaną czarne ,  ziarniste  cząsteczki,  możemy  być  pewni  że sok produkowano  tą  metodą. Istnieje  również  bardzo  prosta  metoda  identyfikacji  składu  soku produkowanego tą metodą.


- plusy - sok  ma dobry smak, ponieważ dehydratyzacja bądź suszenie usuwają nieprzyjemny smak i zapach owocu noni.


- minusy - dehydratyzacja  bądź  suszenie  usuwa  część  wartościowych  substancji  z  owocu.  Trudno  także  jest określić  ile  noni  zawiera  każda  porcja.   Niektóre  produkty  uzyskiwane  tą  metodą  zawierają  nadmiar  cukru pochodzący ze sztucznych substancji smakowo-zapachowych

 

3/Pasteryzacja

Amerykańska  FDA  (w  UE - EKZiOK)  silnie  zalecają  pasteryzację  wszystkich  soków  owocowych. Aktualnie ponad  98%  wszystkich  soków  poddawanych jest w USA pasteryzacji, aby zniszczyć szkodliwe bakterie które w czasie  zbioru  bądź   procesu  butelkowania  mogą  dostać  się do soku  i  stać się przyczyną groźnych chorób.

Jeśli nabywasz sok noni, bezwzględnie upewnij się że był on pasteryzowany. Prawo wymaga aby soki niepasteryzowane miały  na  etykiecie  informację  o  zagrożeniach  wynikających  z picia soku niepasteryzowanego (bardzo istotne ze względu na kobiety w ciąży i dzieci). 

W USA produkty niepasteryzowane  podlegają  wymogowi umieszczania  na etykiecie  specjalnego  ostrzeżenia.  ( oto  jego treść:  ,, Uwaga,  ten  produkt  nie  był  pasteryzowany,  może  więc zawierać chorobotwórcze  bakterie mogące  stać  się  przyczyną groźnych chorób dzieci, starszych i osób ze słabym systemem odpornościowym''    link   http://www.cfsan.fda.gov/%7Edms/juicsafe.html   przyp. tłum.).

 

4/Inne fakty dotyczące dodatków żywieniowych

W  USA  i  UE  istnieją  przepisy  określające  rodzaj  informacji które powinny znaleźć się na etykietach dodatków żywieniowych.  Wiele  firm  jednak  niewiele  sobie  z  tego  robi.  Strzeż się tych firm, ponieważ są one przykładem jawnego naruszania prawa. Decydując się na produkty noni bardzo ważne jest co się kupuje. Nie obawiaj się pytać o szczegóły. Różnice miedzy produktami noni dostępnymi na rynku są ogromne

 

5/Podsumowanie

Noni  jest  fenomenalnym  owocem,   jednak  bardzo  wiele  czynników  może  wpływać  na  skuteczność  działania uzyskiwanego  z  niego  produktu  końcowego.  Im  więcej  wiadomo  o  sposobie  i  miejscu zbioru oraz  metodzie przetwarzania   owocu   noni   tym   pewniej  można  osiągnąć  oczekiwane  rezultaty,   stosując  go.   Jeśli   po  60  dniach  nie  ma oczekiwanych efektów,   warto rozważyć  wymianę produktu na inny, firmy która stosuje odmienny proces produkcji.

noni zawartość napis

 Etykieta umieszczona na produkcie noni  powinna  zawierać informację o zawartości czystego noni. jeśli tak nie jest a  podane  są  sformułowania  typu ,,zawiera stuprocentowy sok noni,, albo ,,wyprodukowano ze stuprocentowego soku noni,, itp.  to wcale  nie oznacza  że butelka  w całości zawiera wyłącznie sok noni.  Słowna ekwilibrystyka nie mająca wiele wspólnego ze stanem faktycznym, stała się niestety w naszych czasach czymś normalnym. 


Opisywaniem niekiedy niebywałej wręcz prostoty,  bądź dla odmiany , wyszukanej,  niemal kosmicznej technologii   stosowanej   rzekomo  w   procesie  przetwarzania owocu  noni,  próbuje  się  wywrzeć  wrażenie  na ewentualnych przyszłych klientach.

Tymczasem natury nie da się  oszukać  i  prędzej  czy później każdy się o tym  przekonuje. Wróćmy  jednak  do  naszego tematu.  Jeśli  etykieta  nie  podaje konkretnie jaki procent czystego noni znajduje się w butelce soku, możemy zastosować następujące przeliczenie:


Możemy założyć że 1 gram soku noni równy jest 1 mililitrowi tegoż soku. Większość dawek soku, kalkulowana jest na  30 mililitrów  co  stanowi  ekwiwalent  30  gramów  ( 1g/1ml x 30ml = 30g ). 

Aby  obliczyć  jaki  procent  noni znajduje  się  w  danym  soku,  należy  zawartość  noni w jednej dawce pomnożyć przez 1000 aby uzyskać wartość w  gramach  ( 1000mg = 1g) i otrzymany wynik podzielić przez ilość mililitrów określających jedną dawkę ( np. 30) Otrzymana liczba pomnożona przez 100 daje procent czystego noni zawartego w danym soku.


Oto  przykład
Na  etykiecie  podano  że  w  30  mililitrach  soku  znajduje  się  1000 miligramów  noni.  Najpierw  dzielimy  1000 miligramów  przez  1000  aby  przeliczyć  zawartość  na gramy ( tu wychodzi 1 gram). Następnie dzielimy uzyskany wynik,  czyli  1 gram  przez  30 mililitrów (jedna dawka).  W wyniku  uzyskujemy wartość 0,033  która pomnożona przez 100 daje procent zawartości noni w soku. W tym przykładzie jest to 3,3% .

 

Podsumowanie
Powyższe wyliczenie pokazuje nam bardzo wyraźnie  że  nawet gdyby owoc  noni  użyty do produkcji takiego soku pochodził  z  najlepszego miejsca  na  ziemi a zastosowany proces przetwórczy był najnowocześniejszym w świecie, to  tak  śladowa  zawartość  noni w soku daje skuteczność terapeutyczną bliską zeru.

Ponieważ działanie soku noni jest zdecydowanie działaniem biochemicznym nie mającym nic wspólnego z  magią,  autosugestią  itp.   (przykładem może  być  niezliczona  ilość  wyleczonych  zwierząt  którym  trudno  byłoby  zasugerować  że  noni  zadziała  na ich problemy  skutecznie)   w   związku   z   tym   skuteczność   terapeutyczna  danego  soku  stoi  w  ścisłej  proporcji  z  procentową  zawartością noni jaką ten sok posiada. 

Według doktora Ralpha Heiniecke aby zachować wszystkie walory terapeutyczne soku z noni, zawartość czystego noni nie może spaść poniżej 70%.

Aby  mieć pewność  że  nabywany  produkt  noni  jest  bardzo  dobrej  jakości,  przed  zakupem  warto  także sprawdzić poniższe fakty:

- jak długo firma jest na rynku noni, czy prowadzi badania noni.                                                                    

- w  czym  sok  jest  sprzedawany i czy jest pasteryzowany. Tylko szklane butelki nadają się do przechowywania soku noni o najwyższych właściwościach terapeutycznych. Tylko oryginalny sok Noni poddawany jest opatentowanemu procesowi produkcji i pasteryzacji (tj. właściwie dobrana temperatura i ciśnienie), który powoduje, że jest bezpieczny w użyciu, przy czym wartościowe lecznicze składniki w soku pozostają aktywne.

- sprawdzić czy polecany nam sok noni nie jest konserwowany chemicznie i/lub sprzedawany w plastikowych butelkach (które zachodzą w reakcję chemiczną z sokiem i wydzielają się przy tym szkodliwe dla zdrowia gazy) Tylko  szklane butelki  nadają  się do przechowywania soku  noni o najwyższych właściwościach terapeutycznych.

-czy  firma  jest  postrzegana  przez autorytety  noni (dr Heiniecke, dr Solomon, dr Hirazumi, dr Miang Ying Wang,) jako producent soku noni o najwyższych właściwościach terapeutycznych. 

- czy  firma  oferuje  tylko  produkty  z  noni,  czy  raczej  dodała  sobie  noni  do  gamy  różnorakich  oferowanych produktów  ponieważ  noni  jest  obecnie  na  topie.   

- czy  firma  kontroluje  cały proces produkcji, tzn. od zbiorów owocu do butelkowania, czy raczej nabywa gotowy surowiec w postaci proszku, soku czy miazgi i tylko go przerabia  i  butelkuje  nie mając żadnego wpływu na jakość zakupionego  surowca. 

- czy firma oferując produkt za niską cenę sprzedaje rzeczywiście wartościowe noni czy sprzedaje tylko nazwę tego bezcennego owocu.

- pytaj i porównuj składniki soków. Jeśli ktoś mówi lub pisze na etykiecie, że produkt zawiera wodę lub jest liofilizowany - czyli, że do sproszkowanego noni jest dodana woda oraz składniki: barwniki chemiczne, chemiczne substancje zapachowe, stabilizatory i konserwanty czy zagęszczacze chemiczne to oznacza, że nie jest to prawdziwy, wartościowy terapeutycznie oryginalny sok. Jaki sens jest, bowiem dodawać te składniki chemiczne w przypadku, gdy nasz organizm ma się oczyścić - zdetoksykować i wzmocnić, aby odzyskać zdrowie - balans, równowagę biochemiczną komórki, a nie być nadal zatruwanym przez chemię...

- czy firma produkująca sok noni posiada pozytywną opinię - protokół z badań Komisji Zdrowia i Ochrony Konsumenta Unii Europejskiej oraz decyzję Komisji Unii Europejskiej dopuszczającą sok noni do obrotu na terenie Unii Europejskiej. ( od momentu wejścia Polski do Unii Europejskiej dopuszczenia sprzedaży soku noni GIS - Głównego Inspektora Sanitarnego straciły ważność!) Każdy sok noni sprzedawany na terenie krajów Unii Europejskiej musi posiadać badania Unii potwierdzające bezpieczeństwo użytkowania i spożywania oraz jej decyzję dopuszczającą sok z owoców noni Morinda Citrifolia do obrotu na terenie Unii Europejskiej. Proś o pokazanie protokołu z badań oraz decyzji dopuszczającej do obrotu.

Zgodnie z opinią Głównego Inspektoratu Sanitarnego GIS:

Soki z owoców Noni, które nie zostały notyfikowane do Komisji Europejskiej nie mogą zostać wprowadzone do obrotu na terytorium Unii Europejskiej.

ul. Długa 38/40, 00-238 Warszawa tel. (022) 635-45-81 fax (022) 635-61-94 e-mail: inspektorat@gis.gov.pl

 

Informacje  umieszczane  na  tej  stronie  służą  wyłącznie  do  celów  edukacyjnych,  a  nie do stawiania diagnozy,   rozpoznawania  czy  sugerowania  sposobów  traktowania  różnych  chorób.   Stan  zdrowia  i  wszelkie  jego  zaburzenia  winny  być  konsultowane  z  właściwymi  służbami  medycznymi.  Nie  jest celem  wydawcy   tego   dokumentu   udzielanie   medycznych   rad,   zalecanie   środków   bądź   branie odpowiedzialności za osoby które decydują się spróbować na sobie.

noni owoc zdrowia


Noni lecznicza roślina wszechczasów napis

Noni Sok Noni Medycyna naturalna Zdrowie
| NONI - co to jest | Historia NONI | Tam gdzie rośnie najlepsze NONI | Składniki NONI | Irydoidy w soku NONI | Działanie NONI | Fenomen NONI |
| Zastosowanie NONI | Dawkowanie NONI | Przełom ozdrowieńczy NONI | Badania naukowe NONI | Lekarze o NONI | Opinie stosujących sok NONI |
| Wybór soku NONI | Literatura NONI w językach obcych | Literatura NONI w języku polskim | Film NONI | Zamówienie NONI | Medycyna naturalna |
| Suplementacja diety | Zdrowie |